2011. december 11., vasárnap

Parkolóóra

A "parkolóórás-egérutas" csapat (www.egerut.com) szervezett egy közönségtalálkozót, Tamásnak pedig az az ötlete támadt, hogy csináljunk valamilyen videót -térképes animációt- a parkolóóra-szerveren eltárolt parkolási adatokból. Csak címszavakban, gyorsan, lássuk miből mi lett...

Alapadatok feldolgozása
A következő alapadatok álltak rendelkezésre:
  • útgráf a DSM-10-ből
  • lementett parkolóóra-adatbázis - parkolási események kezdete és vége, földrajzi koordinátái (cellainformációk alapján), parkolózóna-kód, meg egyebek. Az adatbázisban egy sor egy parkolási eseményt jelentett, ami egy adott felhasználó által az okostelefonja és a parkolóóra-alkalmazás által indított és (manuálisan, vagy automatikusan) leállított díjfizetéssel járó parkolóhely-használatot írt le. 
Kicsit vizsgálgattuk az adatokat, hogy mit lehet kihozni belőlük, de első körben egyelőre csak annyi volt a célunk, hogy térben és időben valahogy megjelenítsük a parkolásokat - azaz lássuk azt, hogy hol és mikor (a nap mely szakában) parkolunk. Nagyjából hét hónapnyi parkolási adat és ezek alapján kb. 55 000 pozíció állt rendelkezésre. A megjelenítést Budapest belső területére korlátoztuk, így hozzávetőlegesen 15 000 ponttal dolgoztunk és csak a 08:00-20:00-ig terjedő időintervallumot jelenítettük meg.

A térképi kép és a szekvencia előállítása
Elkészítettük a térképi hátteret, majd ArcMap használatával és egy egyszerű kis makró segítségével 2 perces időintervallumokra szűkítve, a 12 órás időablakon végigléptetve jelenítettük meg a pontokat, a program által adott térképi képet képállományba mentettük. A végeredményként kapott 360 képállományt -amelyek a térképi animáció képkockái- az állandó térképi háttérrel összerendeztük, majd a videó végleges méretére kicsinyítettük és videoszerkesztő programokkal készre vágtuk - kapott címet, meg háttérzenét, de a lényeg, az a képszekvencia előállítása volt.
A végeredmény itt tekinthető meg:



Ez az első ilyen jellegű próbálkozásunk, úgyhogy reméljük lesz ez még jobb is...

nyg - GeoX

ja, és a zene mára:
http://www.youtube.com/watch?v=yuFI5KSPAt4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése